субота, 29 червня 2024 р.

I2P over Yggdrasil: анонімність у меш-мережах

I2P over Yggdrasil: анонімність у меш-мережах

Грабовий
хв

I2P (Invisible Internet Protocol) – вільний інструмент для організації анонімних комунікацій через інтернет. Є одноранговою мережею, у якій кожен користувач за промовчанням є потенційною ланкою в анонімному ланцюжку інших учасників мережі. Трафік I2P зашифрований та не піддається аналізу. Поняття «сторожового» вузла в I2P, яке є у мережі Tor, немає: немає постійного вузла, через який здійснюється вихід у мережу. Взаємодія користувача з I2P на стороні домашнього провайдера ідентифікується як хаотичне підключення до випадкових хостів. Кількість підключень клієнта з білим IP в середньому варіюється біля позначки чотири тисячі. Окрім корисного навантаження, сюди входять обмін службовою інформацією з іншими роутерами мережі та транзитний трафік.

Передумови

Істотне слабке місце мережі I2P полягає у необхідності звернення до одного із стартових вузлів через звичайний інтернет при першому запуску. Пакет з початковим малюнком мережі у вигляді кількох випадкових роутерів та вузол, що його віддає, називаються ресидом. Стартові вузли тримають ентузіасти, їх список є в загальному доступі і нерідко зазнає змін через звичайні людські обставини. Пляшкова шийка полягає в можливості на стороні провайдера ідентифікувати більшість звернень до ресиду через моніторинг DNS-запитів, а також блокування доменів стартових вузлів, що ускладнить перший запуск для недосвідченого користувача, т.к. вимагатиме використання проксі або VPN.

Блокування запиту до ресида на стороні провайдера
Блокування запиту до ресида на стороні провайдера

На відміну від звичайного інтернету, користувачі I2P без виділеної адреси мають гіршу якість використання прихованої мережі ніж абоненти з білим IP. Це з постійною необхідністю прямого повідомлення з іншими роутерами мережі. Кожен роутер публікує свою адресу, яка включає ключі шифрування, IP-адресу і порт для прийому повідомлень. Очевидно, що достукатися до вузла мережі за NAT-сервером – завдання не просто.

Різниця між користувачем із виділеним IP та користувачем за NAT-ом
Різниця між користувачем із виділеним IP та користувачем за NAT-ом

Однак робота роутерів без виділеної адреси можлива: клієнту мережі за NAT-ом доводиться постійно підтримувати активне UDP-з'єднання, резервуючи на вихідному сервері провайдера порт, звернення на який буде передано клієнту. Цей сценарій дуже складний, особливо коли мова заходить про ініціалізацію з'єднання ззовні. Механіка роботи клієнта за NAT-ом – твір інженерної думки, який заслуговує на окрему статтю.

Коротко про Іггдрасіль

Yggdrasil Network – один із небагатьох працездатних протоколів меш-мереж. Основна концепція полягає в автоматичній маршрутизації у внутрішній IPv6 підмережі (200::/7) та абсолютній масштабованості. Yggdrasil є повністю одноранговою мережею: немає жодних «майстер-вузлів», яким делегується якась глобальна відповідальність. Є ідеологічним продовженням проекту CJDNS (Hyperboria).

Абстрактна ідея меш-сети на чільне місце ставить продуктивність, приватність і простоту використання: шифрування трафіку і низький поріг входження нових користувачів. Yggdrasil є інструментом анонімності, т.к. Найближчі до користувача вузли бачать його реальні мережеві інтерфейси в локальній мережі, або IP-адреса при підключенні до публічного бенкету через інтернет. Меш-мережі знаходять застосування в організації псевдолокальних мереж, поєднуючи віддалені комп'ютери в одну IPv6-мережу (за аналогією з Hamachi для гри в Minecraft та інші мультиплеєрні ігри). Також служить для організації інших внутрішньомережевих ресурсів на кшталт сайтів та VoIP-телефонії.

Перші спроби інтеграції

Невелике зауваження

I2P-роутер публікує свої адреси, у тому числі IPv6, якщо він увімкнений у конфізі і є фактично. Оскільки Yggdrasil надає користувачеві не локальний проксі, а повноцінний мережевий інтерфейс (використовуючи драйвер TUN від WireGuard), донедавна I2P-роутер публікував адресу IPv6 з підмережі Yggdrasil. Оскільки користувачів з увімкненим протоколом IPv6 у конфігурації I2P-роутера та встановленим Yggdrasil було більше, ніж один і навіть два, періодично можна було бачити, що клієнт I2P (роутер) повідомляється з іншими Yggdrasil-адресами.

Проте в наявності такі недоліки:

  1. звернення до ресиду зрештою має здійснюватися через звичайний інтернет;

  2. опублікована роутером адреса IPv6-Yggdrasil для переважної більшості користувачів I2P є невідомою та недоступною;

  3. успішний запуск I2P-роутера на Yggdrasil-Only пристрої малоймовірний через можливу відсутність у ресиді або локальній базі роутера вузлів з адресою IPv6-Yggdrasil.

Початок повної сумісності

З версії 2.36.0 i2pd має кілька нових параметрів конфігурації, головний з яких meshnets.yggdrasil=true. Цей параметр не залежить від конфігурації IPv4 та IPv6. Зокрема реальні мережеві інтерфейси можуть бути відключені. У такому разі I2P-роутер працюватиме в режимі Yggdrasil-Only.

Також організований спеціальний ресид, доступний з Yggdrasil і пакет, що віддає користувачеві, в першу чергу складається з відомих роутерів з адресою IPv6-Yggdrasil. При кожному запуску I2P-роутера, працюючого як Yggdrasil-Only, проводиться перевірка наявності у локальній базі доступних вузлів на транспортному рівні, тобто. наявність інших вузлів з IPv6-Yggdrasil. Якщо з якихось причин сумісних роутерів у локальній базі не було, відбувається повторне звернення до Yggdrasil-ресиду.

При сучасному використанні Yggdrasil здебільшого через оверлейні підключення до публічних бенкетів через інтернет, робота I2P-роутера в Yggdrasil можна порівняти зі зв'язкою “Tor-over-VPN”: подібний підхід повністю приховує факт використання прихованої мережі від домашнього провайдера. У випадку з I2P є ще одна специфічна перевага: користувачу не потрібно мати виділений IP-провайдера для безпроблемних зовнішніх звернень, т.к. IPv6-Yggdrasil є глобально доступним у рамках сегменту мережі Yggdrasil (фізично з'єднаної групи учасників, у тому числі через публічні бенкети в інтернеті).

Цілісність мережі

Описане рішення є чинником фрагментації I2P. Побудова тунелів прихованої мережі – дуже ємний і навіть ювелірний процес, в рамках якого, зокрема, відбувається узгодження транспортних можливостей вузлів. Формуючи «часник» – зашифроване повідомлення групі вузлів, які мають утворити тунель, – роутер перевіряє їхні адреси на сумісність. Наприклад, вузол з єдиною адресою IPv4 не отримає інструкцію, згідно з якою необхідно встановити контакт з адресою IPv6, т.к. це свідомо неможливо.

Щоб Yggdrasil-Only роутеру побудувати тунель до вузла з адресою зі звичайного інтернету, як мінімум буде підібраний транзитний роутер, який має два інтерфейси: IPv6-Yggdrasil і, наприклад, звичайний IPv4. У свою чергу, інші Yggdrasil-Only роутери можуть виступати транзитними ланками тунелю, але тільки для сполучення з вузлами сумісними по транспорту, тобто. також мають мережевий інтерфейс Yggdrasil. Чим більше в мережі I2P кількість роутерів з одночасно включеними IPv4, IPv6 та Yggdrasil інтерфейсами, тим зв'язніша мережа.

Підключення до I2P через Yggdrasil
Підключення до I2P через Yggdrasil

Перспектива

Приклад з Yggdrasil є приватним кроком у майбутнє, а не самоціллю. Описаний досвід успішної інтеграції прихованої мережі в меш-мережа є важливим концептуальним кроком, який за потреби дозволить інтегрувати мережу I2P в інші меш-мережі. Перспектива відкривається під час розгляду самоорганізованих сегментів меш-сети, наприклад, у багатоквартирних будинках без централізованого провайдера. У локальній мережі клієнт Yggdrasil автоматично знаходить інші вузли і повідомляється з ними, сам виступаючи за потреби транзитним. При підключенні хоча б одного вузла в такому сегменті до іншого сегменту мережі (наприклад, глобального через інтернет), мережі автоматично об'єднуються. Такий підхід до організації мережі став реальнішим, т.к. тепер має місце і друга сторона звичного інтернету – прихована.


Для більш детального ознайомлення зі згаданими технологіями, рекомендую статті: про I2P та про Yggdrasil .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Pure Acetone: "Pin Tweet to IPFS https://chro…" - Mastodon
https://mastodon.social/deck/@pureacetone/111421706607809813

I2P over Yggdrasil: анонимность в меш-сетях

I2P over Yggdrasil: анонимность в меш-сетях Граб 6  мин. Посмотреть оригинал I2P (Invisible Internet Protocol)  – свободный инструмент орган...